Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiący kurczak / nuggetsy

Chrupiący kurczak / nuggetsy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 4123

Dziś prezentujemy przepis na chrupiącego kurczaka w panierce panko. Jest to nietypowa panierka która wygląda jak chlebowe okruchy, ale pięknie się prezentuje po usmażeniu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 600 gramów piersi z kurczaka
  • 150 gramów panierki panko
  • 50-100 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • Sól i pieprz
  • Jako dodatek proponujemy ryż jaśminowy oraz sos słodko-pikantny (np. Tao-Tao)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie podłużne kawałki
    • Kawałki kurczaka przekładamy do miski i dodajemy przyprawy oraz sos sojowy
    • Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę
    • Dwa jajka rozbijamy do miseczki, roztrzepujemy i dodajemy niewielką ilość wody

  2. • Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w: mące, jajku i panierce panko
    • Kurczaka smażymy w garnku na głębokim olej przez około 5-6 minut (na średniej mocy) lub w frytkownicy
    • Po upieczeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
    • Całość podajemy z ugotowanym ryżem oraz sosem słodko-pikantnym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń