Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiący kurczak z rozmarynem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Umyj i osusz kurczaka. Opłucz zioła. Rozmaryn oraz majeranek otrzyj, natkę posiekaj. W misce utrzyj 4 łyżki masła z ziołami, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę masła ziołowego włóż do kurczaka, zwiąż nogi. Pozostałym masłem natrzyj kurczaka z wierzchu.
Włóż kurczaka do brytfanny (piersiami do góry) i piecz ok. 20 minut w temp. 220 stopni. Następnie odwróć kurczaka i piecz kolejne 20 minut.
Obniż temperaturę piekarnika do 180 st. i ponownie odwróć kurczaka. Oprósz go mąką, podlej wodą (3-4 łyżki). Piecz dalej na złoty kolor. W razie potrzeby co jakiś czas podlewaj tuszkę wodą lub powstałym sosem.
Upieczonego kurczaka wyjmij z brytfanny. Trzymaj w cieple. Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Dolej białe wino, zagotuj. Dodaj resztę masła. Gotuj sos na niewielkim ogniu około 5 minut.
Cytryny pokrój na ósemki (wcześniej je sparz). Kurczaka polej przygotowanym sosem i obłóż cytrynami. Serwuj np. z ziemniakami.
czas ok. 80 min; porcja – 450 kcal, cena 4,10 złŹródło: Świat kobiety