Do góry

Przetwory Przepis na:

Chrupiący relish marchewkowy

Chrupiący relish marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6032

Dodano:

Odsłon: 267

Prawdziwy wyśmienity, wyrazisty smak. Wspaniale smakuje z ostrymi serami, mięsem, ale też z deserami, np. biszkoptowymi naleśnikami z odrobiną bitej śmietanki.

Składniki

  • marchewka 450 g
  • białe części pora 350 g
  • 4 ząbki czoanku
  • świeża kolendra 100 g
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • ocet balsamiczny 400 ml + 50 ml wody
  • cukier 350 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obraną marchew i pory kroimy w plasterki.

  2. Marchew, czosnek, pory i kolendrę miksujemy pulsacyjnie w robocie kuchennym.Powinno być drobno posiekane.
    Warzywa wsypujemy do garnka, dodajemy resztę składników, oprócz cukru i soku z cytryny.
    Całość mieszając gotujemy bez przykrycia około 15 minut, potem dodajemy cukier.
    Dalej dotujemy bez przykrycia przez około 30 minut, do momentu aż masa będzie gęsta i ciemna.
    Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą.
    Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

  3. Przechowujemy około 2 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 16 maja Ale narobiłaś mi smaku, z serem będzie idealne ;-))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń