Do góry

Desery Przepis na:

Chrust albo faworki.

Chrust albo faworki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 10223

Dodano:

Odsłon: 3205

Karnawał trwa więc możemy pozwolić sobie na więcej kalorii. Chrust nie tylko w Tłusty Czwartek...każda chwila jest dobra by cieszyć się jego smakiem:) Szybko się robi bez tłuczenia czy ubijania ciasta,wyrósł pięknie jest chrupiący i pulchny.

Składniki

  • mąka pszenna 2,5 szkl.
  • żółtka 6szt.
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 łyżeczka pr.do pieczenia
  • śmietana 18 % 150ml
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki,żółtek,octu,śmietany i pr.do pieczenia zarobić ciasto.
    Zostawić na 1/2 godz.by odpoczęło.
    Po tym czasie ciasto podzielić na kawałki i wałkować bardzo cieniutko.
    Pokroić w paski a potem na 7-8cm kawałki ze skosa.
    Naciąć przez środek i przeciągnąć ciasto.Układać na stolnicy.
    Tłuszcz rozgrzać i smażyć faworki,odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym,a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 23 lutego 2017 Rzadko ale też tak robię. Są wspaniałe :)
W tym wszystkim ważne jest żeby bardzo cieniutko rozwałkować ciasto. Wtedy są kruchutkie ale mega smaczne.
Pozdrawiam :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 23 stycznia 2017 Faworki od razu kojarzą mi się z Tłustym Czwartkiem! Przepysznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń