Do góry

Desery Przepis na:

Chrust (faworki)

Chrust (faworki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47585

Dodano:

Odsłon: 17195

U mnie to zawsze jest chrust, choć już od wielu, wielu lat wiem, że jeżeli ktoś je faworki, to tak de facto je chrust :) Tak czy inaczej bez niego (bez nich) nie ma karnawału, Tłustego Czwartku. Pyszny, chrupiący smakołyk. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 25 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (płaska)
  • szczypta soli
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • spirytus 2 łyżki
  • dodatkowo: cukier puder, olej rzepakowy do smażenia 1 litr
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Składniki posiekać nożem, następnie dodać śmietanę i spirytus. Dłońmi zarobić ciasto, które finalnie powinno mieć konsystencję ciasta kluskowego.
    Gotowe ciasto podzielić na części, każdą z nich wałkować bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.

  2. Z ciasta wykrawać, przy użyciu radełka lub noża, paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku robić podłużne nacięcie, następnie jeden koniec paska przekładać przez otwór, lekko pociągając.

    Mamy już przygotowane faworki, więc czas na smażenie.

  3. W dość wysokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Zanim zaczniemy smażyć chrust dobrze jest wykonać próbę temperatury tłuszczu. Najprościej zrobić to przez wrzucenie malutkiego kawałka ciasta do rondla. Jeżeli ciasto szybko wypłynie do góry i zrumieni się, to oznacza, że możemy spokojnie zaczynać smażenie naszych chruścików.
    Każdy chrust, przed wrzuceniem do rondelka,omiatamy z mąki, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron*, na rumiano. Następnie osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

    *Do przewracania chrustu na drugą stronę najlepiej użyć długiego widelca.

  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń