Do góry

Desery Przepis na:

chrusty mojej mamy

chrusty mojej mamy

Autor: mazowszanka10

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 12

Dodano: 06.02.2013

Odsłon: 13743

na tłusty czwartek

Składniki

  • 1szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • 2 kostki smalcu do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z mąki, żółtek,śmietany i pozostałych składników zagnieść gładkie ciasto

  2. wałkiem na desce przez ok 3 min zbijać dokładnie ciasto aby w trakcie smażenia powstawały pęcherzyki powietrza ,następnie niewielkie ilości ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki i radełkiem kroić na wąskie paski przekrawać na środku i zawijać faworki

  3. na patelni rozgrzać tłuszcz, trzeba uważać aby się nie palił ale też żeby nie był za zimny smażyć bardzo szybko pomagając sobie 2 widelcami i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.Ja wałkuję niewielką ilość ciasta robię faworki i smażę i tak dalej

  4. są cudowne i rozpływają się w ustach SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mazowszanka10 06 lutego 2013 dziękuję za miły wpis, bo rzeczywiście opiekam wszystkich znajomych tymi faworkami
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 06 lutego 2013 Na pewno te Twoje faworki rozpływają się w ustach, to widać od razu po składnikach. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń