Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrzanowa kartoflanka"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 233
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35035
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 190
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 233
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35035
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 190
Składniki
Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę (ziemniaki tnę w nieco większą kostkę niż pozostałą włoszczyznę. W garnku gotuję litr wody, wrzucam kostki rosołowe i mieszam, aż się rozpuszczą.
Na patelni rozgrzewam masło, krótko smażę na nim ziemniaki i przekładam do garnka z wywarem rosołowym. Na tym samym tłuszczu przesmażam pozostałe warzywa do czasu ich zeszklenia i odparowania wody. Wszystko przekładam do garnka z wywarem. Gotuję 15-20 min (aż warzywa staną się miękkie).
Gotową zupę zagęszczam mąką pszenną rozmieszaną z 1/3 szkl. zimnej wody. Śmietanę mieszam z niewielką ilością gorącej zupy, wlewam do garnka. Dodaję tarty chrzan. Zupę przyprawiam do smaku (na dość pikantnie) i mocno podgrzewam.
Natkę pietruszki płuczę, osuszam, drobno siekam.Wsypuję do zupy.
Porcja kosztuje ok. 3 zł. Porcja zawiera ok. 310 kcal.Źródło: Tina