Do góry

Przetwory Przepis na:

Chutney z porzeczek

Chutney z porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 3474

Dodano:

Odsłon: 276

Dla wielbicieli chutney - wersja z porzeczek, do której wykorzystuje wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny. Porzeczki moga byc jednokolorowe lub mieszane, doskonale tez smakuje z dodatkiem jagód, jezyn i malin.

Składniki

  • 700 g czerwonej cebuli
  • 1 l soku z porzeczki
  • sok z 1 pomaranczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 male papryczki chilli
  • imbir 3-4 cm
  • 1 jablko (opcjonalnie)
  • 100 ml porzeczkowego octu balsamicznego
  • 50 gr cukru
  • 350 g cukru zelujacego
  • 1 kg porzeczek
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3-4 gozdziki
  • 2 liscie laurowe
  • sól, pieprz
  • oliwa
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanej ilosci wychodzi 10 sloików 200 ml.


    Obrac cebule i pokroic w piórka, imbir i papryczke chili drobno posiekac.
    Sok z porzeczek gotowac do zredukowania na ok. 200 ml.
    Cebule, chili i imbir smazyc w malej ilosci oliwy, nastepnie dodac porzeczki i ew, drobno pokrojone jablka, zredukowany sok z czerwonej porzeczki, wszystkie przyprawy, sok pomarańczowy i cytrynowy oraz ocet balsamiczny.

    Przepis na wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny:
    https://smaker.pl/przepis-ocet-balsamiczny-z-czarnej-porzeczki,165159,konhambos.html

    Na koniec dodac cukier i cukier zelujacy i gotowac tak dlugo, az owoce sie rozgotuja - ok. 20 minut.
    Przelac do wysterylizowanych sloików i postawic do góry dnem do wystygniecia.

  2. Chutney pasuje do serów, kanapek, do mies, potraw z grilla, do sosów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń