Do góry

Przetwory Przepis na:

Chutney z zielonych pomidorów

Chutney z zielonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1622

Dodano:

Odsłon: 1670

Bardzo dobry przepis na wykorzystanie zielonych pomidorów, które już nie zdarzą dojrzeć. Chutney jest przepyszny, lekko słodkawy, tak smaczny, że aż za nami chodzi. Najlepiej smakuje na chlebie z kremowym serkiem. Bardzo polecam!

Składniki

  • 1,5 kg zielonych pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
  • 0,5 kg cukru
  • 150 g rodzynek
  • 200 ml octu winnego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 0,8 l wody
  • 1,5 łyżki curry
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu tureckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • kilka papryczek pepperoni
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić, pomidory pokroić w kostkę o średnicy około 0,5 cm, dobrze posolić i zostawić na noc pod przykryciem.

  2. Następnego dnia masę dobrze wycisnąć, dodać cukier, ocet i rodzynki i gotować około 45 minut bez przykrycia. Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami i dodać do pomidorów około 10 minut przed końcem. Zagotować i gorące przełożyć do sloików. Poczekać 6 tygodni zanim zaczniemy jeść. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca Swietny przepis, musze koniecznie wypróbowac, tym bardziej ze chutney pasuje równiez do wielu potraw.
Wygla tez pieknie.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 16 czerwca Rewelacyjny przepis, uwielbiam smak zielonych pomidoow! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń