Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciabatta, czyli włoski chleb

Ciabatta, czyli włoski chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 1180

Zdarzyło Wam się kiedyś zapomnieć kupić chleb? W domu nie ma nic oprócz szynki, sera i masło. Miały być kanapki. Sklep daleko, pogoda za oknem deszczowa, w domu parę innych rzeczy do ogarnięcia i zwyczajnie szkoda czasu na bieganie do sklepu po chleb. Ale chwila. Mąka jest? A może i suszone drożdże znajdą się w szufladzie? Jeśli tak, nie musicie wychylać nawet nosa zza drzwi. Pieczemy ciabatte :) Pyszny włoski chleb, na który od czasu do czasu sobie pozwalam.

Składniki

  • 400g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 260 ml letniej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, sól i oliwę. Na koniec wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto około 7 minut.
    Ciasto odstawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć przez godzinę.

  2. Po tym czasie na blat wysypujemy trochę mąki, wyjmujemy ciasto z miski i formujemy je w bagietkę. Taką aby zmieściła się na Waszej blaszce do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią uformowane ciasto. Naszą bagietkę obkładamy z dwóch stron ściereczkami zwiniętymi w rulony. Ponownie ciasto musi odpocząć. Tym razem 40 minut, także przykryte ściereczką.

  3. Na dolny poziom piekarnika wkładamy blachę z wodą. Blachę z ciastem wstawiamy na poziom środkowy i pieczemy przez 6 minut w temperaturze 240 stopni z funkcją termoobiegu. Następnie zmieniamy tryb na góra - dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
    Ciabatte najlepiej studzić na kratce.

    *Ciabattę można dla odmiany pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń