Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tytuł nic (broń Boże) nie sugeruje - żadnego alkoholu, to kwestia składników - po rozszyfrowaniu - ciasteczka amoniaczki anyżkowe...
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
W moździerzu utłuc na pyłek ziarna anyżu.
Do miski wrzucić mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, posiekane masło, przesiany przez sito anyż. Podgrzać mleko (nie gotować!) i wsypać do niego amoniak, po spienieniu - wlać do miski z pozostałymi produktami. Wyrobić jak najszybciej (ale i jak najdokładniej) ciasto - jeśli będzie się kleiło lub będzie za rzadkie - dodać jeszcze mąki. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 0,5 cm, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach, posypać brązowym cukrem i wstawić na blasze do piekarnika. Piec ok. 10 min.