Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasteczka bezglutenowe, lekkie i wilgotne.

Ciasteczka bezglutenowe, lekkie i wilgotne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 1426

Ciasteczka są słodkie pomimo braku cukru i super wilgotne w środku. Idealne dla łańcuchów, bo są zdrowe.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Olej i masło rozpusciłam w kąpieli wodnej, aby łatwiej się wymieszało z resztą składników, choć nie jest to konieczne.
    Do dużej miski wlewamy mleko kokosowe, masło i olej, oraz połamane na mniejsze kawałki banany i jajka.

    Wszystkie mokre składniki razem miksujemy blenderem.

    Mąki, tarte migdały sodę wymieszać razem, następnie dodać do miski z mokrymi składnikami.

    Po dokładnym wymieszaniu składników można dodać dodatki w postaci bakalii, kakao itp. Bądź dodawać do każdego ciastka inne dodatki jak już będą na blaszce.

  2. Piekarnik nastawiamy na 200 C.

    Ciastka możemy upiec na dwa sposoby:

    Ciastka w stylu piegusek - robimy kuleczki z ciasta układamy i na blaszkę wylożoną papierem, następnie dociskami aby powstało ciasteczko, w tym momencie jeśli jeszcze nie dodaliśmy bakalii możemy nimi posypać ciasteczka i lekko docisnąć aby się troszkę połączyły z ciastem.

    Druga opcja to babeczki, ciasto nakładamy do foremek i dodajemy bakalie ( jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy.

    U mnie pół na pół było ciastek z kakao i z bakaliami, 6 babeczek i 6 ciasteczek ;-)

    Ciasteczka/babeczki wstawiamy do piekarnika, po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze 20 min.
    Następnie wyłączamy piekarnik, ale ciasteczka zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut w piekarniku aby doszły.

    Smacznego! :-D

    Ps. jedno ciasteczko zawiera około 180 kcal. ( jeżeli dzielimy na 12 porcji).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń