Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka cantuccini"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Pomarańczę dokładanie myjemy szczoteczką i parzymy wrzątkiem. Na drobnej tarce ścieramy skórkę z pomarańczy, a z połowy owocu wyciskamy sok.
Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową, solą oraz aromat, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Zagniatamy ciasto rękoma i dodajemy migdały.
Na stolnicy podsypanej mąką dzielimy ciasto na 4-5 części i formujemy z nich wałeczki o szerokości ok. 5 cm. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 175o C (powinny być lekko rumiane).
Po upieczeniu czekamy kilka minut aż ciasto trochę wystygnie i kroimy je ostrym nożem na skośne plastry o grubości ok. 1 cm. Kawałki ciasta układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 min. Po 5 minutach przewracamy je na drugą stronę.
Migdały można zastąpić orzeszkami pistacjowymi i skórką pomarańczową. Dobrym pomysłem jest zrobienie jednocześnie dwóch rodzajów ciasteczek.
<strong>: 70 minut. Porcja: 95 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie