Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka - czekoladowe serduszka

Ciasteczka - czekoladowe serduszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 935 Ocena: 24157

Dodano:

Odsłon: 5831

Propozycja na smakowite, mocno kakaowe ciasteczka otulone mleczną czekoladą.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 170 g cukru brązowego
  • 110 g masła
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ziarenka z laski wanilii
  • POLEWA:
  • 2 czekolady mleczne
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą).

  2. Do ciepłego masła i czekolady dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Zawartość studzimy.

    * do przygotowania ciasteczek możemy użyć także zwykłego cukru

  3. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki: kakao, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Do suchych składników dodajemy ostudzone masło z czekoladą i cukrem, 2 jajka, ziarenka wanilii oraz mleko i zagniatamy ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 11 minut.

    Po ostygnięciu polewamy je lub maczamy w rozpuszczonej (w kąpieli wodnej) mlecznej czekoladzie i zostawiamy do stężenia polewy.

    Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń