Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Digestive

Ciasteczka Digestive

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3053

Dodano:

Odsłon: 5553

Bałam się trochę tego ciasta, ponieważ pisano w wielu miejscach, że ono się po prostu kruszy. Pracowałam już z gorszymi. Wystarczy podsypać blat lekko mąką i wałkować niezbyt cienko. Polecę Wam jak najciemniejszą czekoladę (80%), możecie też zwiększyć ilość soli i pominąć „eksperymentowanie” z obsypywaniem czekolady jej drobinkami. Przepis powinien się znaleźć w każdym zeszycie ;) Podaję Wam moją wersję.

Składniki

  • 200 g masła
  • 120 g cukru brązowego/białego
  • 1/2 łyżeczki soli (można więcej)
  • 180 g płatków owsianych (dałam błyskawiczne, pominęłam ich mielenie)
  • 20 g otrąb owsianych
  • 150 g maki pełnoziarnistej żytniej (ewentualnie pszennej)
  • 40 g maki pszennej zwykłej
  • 10 g wybranych otrąb ( mnie mix żytnich i pszennych)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • + 1 tabliczka czekolady i 2 łyżki masła (rozpuszczone w kąpieli wodnej) i sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy lub zagniatany6 z cukrem i solą. Dodajemy płatki owsiane i otręby (gdy mamy tzw płatki górskie, należy je zmielić, zmiksować malakserem). Mąki mieszamy z proszkiem i otrębami, łączymy z ciastem i stopniowo dodajemy mleko, aż wyjdzie nam zwarta kulka ciasta. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na grubość 0,5 cm, a następnie wycinamy szklanką/kieliszkiem. Nakłuwały widelcem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy.

  2. w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią ciastka, przed zastygnięciem posypujemy solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń