Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka dyniowo - korzenne

Ciasteczka dyniowo - korzenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10072

Dodano:

Odsłon: 8637

Jesienne ciasteczka, wzbogacone o nutę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej. Są miękkie, pyszne i baaardzo aromatyczne :-)

Składniki

  • mąka pszenna 2,5 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • imbir mielony 1 płaska łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 0,5 płaskiej łyżeczki
  • sól 0,5 płaskiej łyżeczki
  • masło 0,5 kostki
  • 1 szkl. puree* z dyni (ok. 50 dag dyni ze skórą, miąższem i pestkami)
  • opcjonalnie: rodzynki, wiórki kokosowe, łezki czekoladowe
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. * sposób jak przygotować puree z dyni można znaleźc na moim profilu w przepisie na sernik dyniowy

    W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól.
    W drugim naczyniu masło miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy dynię i mieszamy łyżką.
    Do suchych składników dodajemy mokre oraz rodzynki i całość jeszcze raz mieszamy.

  2. Do cześci ciasta oprócz rodzynek dodałam wiórki kokosowe

  3. a do kolejnej części łezki czekoladowe

  4. Z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta wielkości orzacha włoskiego (moje było dosyc rzadkie, więc nakładałam ciasto łyżką) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie każde spłaszczając, zostawiamy spore odstępy, ponieważ ciastka rosną.
    Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń