Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka formowane przy pomocy specjalnej nakładki w maszynce do mięsa

Ciasteczka formowane przy pomocy specjalnej nakładki w maszynce do mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 1603

Dodano:

Odsłon: 4254

Robiłam je po raz pierwszy bo pamiętam ich smak z dzieciństwa. Babcia piekła nam takie ciastka kilka razy w roku.

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • aromat śmietankowy
  • 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kakao
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowy, dodać proszek i masło.
    Siekać nożem, następnie dodać pozostałe składniki.
    Zagnieść elastyczne ciasto . Podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
    Tak przygotowane ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką na ciastka..
    Pociąć na dowolną długość i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasteczka przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 stycznia To również moje dzieciństwo, mojego syna i teraz mojej wnusi. Nieprzemijające pyszne ciasteczka. Mój przepis różni się troszeczkę, bo zamiast masła daję smalec. Ciasteczka są bardziej kruche, a w latach 80 (XX w) to był dobry przepis na "deficyt" maślany. A jakie dobre są z wstążeczką konfitur porzeczkowych. Polecam !!! :):) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 06 grudnia 2018 Wieki nie robiłam takich ciasteczek przez maszynkę. Twoje Helenko, wyglądają przepysznie.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń