Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka jaglano - kokosowe z ziarnami

Ciasteczka jaglano - kokosowe z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 906 Ocena: 22432

Dodano:

Odsłon: 8774

Dzisiaj zapraszam Was na bezglutenowe i pożywne ciasteczka jaglano - kokosowe z dodatkiem siemienia lnianego i pestek dyni. Takie ciasteczka to smaczna i zdrowa dawka energii. Świetnie smakują z mlekiem lub kakao, a w przygotowaniu są niezwykle proste :)

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • około 100 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy ją w 1 szklance mleka oraz 1 szklance wody z dodatkiem szczypty soli. Do ugotowanej i lekko ostudzonej kaszy dodajemy miód, olej kokosowy, 1/3 szklanki mleka oraz jajko i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, siemię lniane oraz pestki dyni i wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 - 35 minut (do lekkiego zarumienienia).

  2. Ciasteczka doskonale smakują z ciepłym kakao lub mlekiem. Mogą być świetną przekąską do pracy lub zdrowy deser dla dorosłych i dzieci.

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 06 kwietnia wyśmienity przepis :) dzięki, bo już troszkę znudziły mi się moje sezamowe i owsiane :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maria7 23 marca witam serdecznie!
wlasnie zrobilam te ciasteczka. Calkiem smaczne, choc troche suchawe mi wyszly. U mnie wystarczylo 15 min w piekarniku (z termoobiegiem). Druga partie zrobilam z grzaniem gora dol i czas do zarumienienia sie troszke wydluzyl (o 5 min).
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 marca Cudowny przepis, ale mam pytanie: na jaką mąkę mogę zamienić kokosową (ryżowa, kukurydziana inna ?). Nie toleruję kokosa! Poza tym przepis dla "słodziaków", a czasem mam ochotę na słodkość. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 10 marca Wyglądają cudnie :) a do tego tyle zdrowych składników :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń