Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka krajankowe;)

Ciasteczka krajankowe;)

Autor: niunia23235

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 13

Dodano: 12.09.2010

Odsłon: 1283

Ciasteczka sa pyszne i swietnie nadaja sie do przechowywania.

Składniki

  • maslo, 200 g
  • cukier puder, 120 g
  • mąka, 270 g
  • cukier waniliowy, cala paczka
  • mielone orzechy laskowe, wloskie, 180 g
  • zoltko, 1
  • konfitura owocowa
  • polewa czekoladowa
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Maslo z cukrem i cukier waniliowym ucieramy na puszysty krem, pod koniec dodajac zoltko. Przesiewamy do masy mąkę i dodajemy posiekane orzechy. Zagniatamy gladkie ciasto, ktore dzielimy na dwie porcje, zawijamy w folie aluminiowa i odkladamy do lodowki. Po 2 godzinach wyjmujemy kolejo kazda porcje ciasta in rozwalkowujemy na placek grubosci 3-4 cm. Wycinamy z plackow rowne kwadraciki lub prostokaty. Ukladamy je na blasze i pieczemy 12 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po ostudzeniu polowe ciastek smarujemy konfitura, przykrywamy drugim ciastkiem, a wierzch polewamy polewa czekoladowa i posypujemy orzechami. Ciasteczka mozna tez po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń