Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kukurydziane z sezamem

Ciasteczka kukurydziane z sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 239

Ciasteczka są kruche i nieprzesłodzone. Od koleżanki, która wpadła do mnie na kawę zebrałam wiele pochwał. Z podanych proporcji powinno wyjść około 30 ciastek.

Składniki

  • 2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry migdałowe lub waniliowe
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego "Danon"
  • 100 g sezamu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę kukurydzianą przesiać do miski. Dodać masło, cukier puder, cukier migdałowy, proszek do pieczenia, żółtko i jogurt. Zarobić ciasto. Gdyby się kleiło, dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto dać do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm.
    Wykrawać foremką ciasteczka np. jak ja serduszka. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozkłóconym białkiem, w którym należy rozpuścić drugi cukier migdałowy. Ciastka posypać uprażonym na suchej patelni sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż do zrumienienia, czyli 10-12 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń