Desery Przepis na:
Ciasteczka lawendowe

Składniki
- masło, 125gr
- mąka, 225gr
- cukier puder, 100gr
- lawenda świeźe kwiaty, 2 łyżki
- cukier brązowy, 50gr
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Miękkie masło utrzec z kwiatami lawendy (2łyżki) drobno posiekanymi,lub 1 łyżką suszonych,dodac cukier puder,a potem mąkę.Zagnieśc razem.Na folię spożywczą wysypac brązowy cukier,ciasto podzielic na pół i rolowac wałek otaczany w cukrze.Zawinąc i do lodówki.
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia,piekarnik rozgrzac do 160 stopni.Ciasto pokroic na cienkie plasterki,układamy na blaszce i pieczemy 15-20min
Komentarze do przepisu (6)

Pluma 18 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Po prostu lawendowa zmysłowość....0 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 26 maja 2010Zgłoś do usunięcia
pachnie cudnie, ale chyba przesadziłam z lawendą - wyszły ciastka BARDZO lawendowe ;) dodałam jajko, bo ciasto się rozpadało. Polecam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
przymierzam się do upieczenia tychże - lawendę suszoną kupiłam na allegro.0 Kto głosował? | Odpowiedz

nelakornelia 13 maja 2010Zgłoś do usunięcia
znam lawende jako odświeżacz, jako zapach proszku,czy płynu do płukania, ale ciastka pachnące tym kwiatem, to mnie zabiły!!! więc ja z ciążącym mi zaciekawieniem chcem je zrobić, ale proszę o pomoc w postaci odpowiedzenia na nurtujące mnie pytanie : gdzie mogę kupić te kwiatuszki, czy narwać, czy cokolwiek? :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 12 maja 2010Zgłoś do usunięcia
mniam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 12 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Jak to musi cudnie pachnieć!0 Kto głosował? | Odpowiedz