Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka maślane bez proszku do pieczenia

Przepis dnia 2016-09-30
Ciasteczka maślane bez proszku do pieczenia

Autor: rusty_fork

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1103

Dodano: 24.09.2016

Odsłon: 7494

bardzo kruche i maślane ciasteczka idealne do kawy czy mleka.

Składniki

  • 600 g mąki krupczatki
  • 400 g miękkiego masła
  • 6 gotowanych żółtek
  • 200 g cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtka należy przetrzeć przez sitko. Podziel ciasto na części. Zostaw jedną część na stolnicy, a pozostałe ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp sporo mąki, bo ciasto będzie się kleić. Pamiętaj, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia dlatego należy je rozwałkować na grubość około 3-4mm.
    Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych.

    Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min.
    Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiesia_j 30 września 2016 To są ciasteczka kruche "z wyższej półki", bardzo smaczne, jednak w nazwie nie powinno być napisane, że bez proszku do pieczenia, bo do żadnego ciasta kruchego nie dodaje się żadnych spulchniaczy :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 24 września 2016 Pięknie i pysznie wyglądają,zastanawia mnie czy nie są twarde? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń