Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2348

Dodano:

Odsłon: 3793

Delikatne migdałowe ciasteczka przekładane masą marcepanową.

Składniki

  • Ciasto: 150g mąki
  • 125g mielonych migdałów
  • 75g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 150g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • Masa: 200g masy marcepanowej
  • 50g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku pomarańczowego
  • ok. 100g czerwonej galaretki (ze słoika)
  • Dekoracja: pisaki cukrowe
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść i rozwałkować na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć parzystą liczbę gwiazdek (ok. 50-60 sztuk).

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać gwiazdki i piec ok. 10 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  3. Składniki masy zagnieść i rozwałkować cienko między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wyciąć 25-30 gwiazdek.

  4. Galaretkę podgrzać na małym ogniu, następnie posmarować nią połowę upieczonych gwiazdek. Na galaretce położyć marcepanowe gwiazdki. Przykryć pozostałymi gwiazdkami z ciasta i lekko docisnąć. Wierzch ciastek ozdobić pisakami cukrowymi. Pozostawić do zastygnięcia.



    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń