Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne ciasteczka mocno orzechowe z dodatkiem nutki ciemnego kakao. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako mała, energetyczna przekąska w ciągu dnia.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 111
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 111
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Składniki
100 g orzeszków ziemnych siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Drugą połowę orzeszków przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.
Do zmiksowanych orzeszków dodajemy 2 jajka, 100 g masła, szklankę cukru, kilka kropel aromatu migdałowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.
Do miski dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, czubatą łyżkę kakao oraz szczyptę soli* i mieszamy wszystkie suche składniki. * jeżeli wcześniej użyliśmy orzeszków solonych, to nie dodajemy już soli.
Do suchych składników dodajemy wcześniej zmiksowaną masę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy do niego posiekane kawałki orzeszków ziemnych. Gotowe ciasto wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki.
Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. * Z podanych proporcji wyszło mi 65 ciasteczek.
Życzę smacznego! :)