Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2474

Dodano:

Odsłon: 3503

Doskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą?

Składniki

  • 20 dag margaryny\
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g wiórek kokosowych
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

    z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni.

    Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając, aż wszystko się połączy i czekolada rozpuści.

    Końcówki rogalików maczamy w czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi.


    . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń