Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka prababci - najlepsze

Ciasteczka prababci - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 474 Ocena: 14124

Dodano:

Odsłon: 8431

Proste i szybkie, najlepsze klasyczne kruche ciasteczka z babcinego zeszytu.

Składniki

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą miksera.

  2. Gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. (schładzanie można pominąć, jak nie chcemy czekać)

  3. Wychłodzone ciasto dzielimy na części.

  4. I po kolei każdą część cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy ciekawe kształty.

  5. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance.

  6. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Zrumienione ciasteczka zdejmujemy z blaszki za pomocą łopatki i układamy na paterze w piękny , wysoki stos. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń