Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka prababci - najlepsze

Ciasteczka prababci - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11610

Dodano:

Odsłon: 8028

Proste i szybkie, najlepsze klasyczne kruche ciasteczka z babcinego zeszytu.

Składniki

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą miksera.

  2. Gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. (schładzanie można pominąć, jak nie chcemy czekać)

  3. Wychłodzone ciasto dzielimy na części.

  4. I po kolei każdą część cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy ciekawe kształty.

  5. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance.

  6. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Zrumienione ciasteczka zdejmujemy z blaszki za pomocą łopatki i układamy na paterze w piękny , wysoki stos. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lipca Pół godziny roboty, godziny rozkoszy, pycha :)
Te babcine przepisy są nieśmiertelne, bo one wiedziały co robić, by dobrze smakowało :D
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 06 lipca Nie ma to jak małe co-nieco do kawy czy dla niespodziewanych gości. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 lipca Mniam...podkradnę parę :)Prababcia wiedziała co dobre :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń