Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka prawie francuskie

Ciasteczka prawie francuskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 8017

Łudząco podobne do francuskich, ale mniej pracochłonne. Ciasteczka tanie i robione z produktów, które zawsze są w domu.

Składniki

  • mąka, 4 szklanki
  • margaryna, 2 kostki
  • piwo jasne, 1 szklanka
  • ugotowany budyń, powidła, dżem, jako nadzienie
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z margaryny, mąki i piwa zagniatamy ciasto. Wstawiamy przykryte na kilka godzin do lodówki- ja zostawiam w lodówce na całą noc.

  2. Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą wałkujemy- w zależności jak kto lubi- na grubość ok.2mm, kroimy w kwadraty, na środek kładziemy nadzienie, smarujemy brzegi wodą, składamy w trojkąty. Kładziemy na wysmarowaną blachę i pieczemy w ok.160 stopniach przez ok.10-15 minut aż się zrumienią. Po upieczeniu lukrujemy.

  3. Z tej porcji wychodzi ok.50-60 sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 14 lutego 2011 bardzo dobre mozna zrobic rogaliki male tez super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yoanna 14 lutego 2011 Proste, nie wymagające wielu składników. Wypróbuje- do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń