Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka serowo - wiśniowe

Ciasteczka  serowo - wiśniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3113

Dodano:

Odsłon: 1989

Bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego z masa serowa i konfiturami wisniowymi. Z podanej ilosci wychodzi 10 ciasteczek w ciagu niecalych 30 minut.

Składniki

  • 1 plat ciasta francuskiego
  • 100 g serka kremowego
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 lyzeczka soku z cytryny
  • 2 lyzki mialkiego cukru (lub cukru pudru)
  • konfitury wisniowe
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 2 lyzki trzcinowego gruboziarnistego cukru (demerara)
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 200° C.
    Wymieszac ser, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier, az powstanie gladka masa.

    Pokroic plat ciasta francuskiego na 10 kwadratów i ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia lub silikonowa wkladka.
    Naciac linie wokól krawedzi ciasta - około 1 cm od krawedzi, uwazajac aby calkiem nie przeciac ciasta.
    Nakluc kilka malych otworów na srodku kazdego kawalka, posmarowac go czubata lyzeczka twarogu i wygladzic az do krawedzi.
    Na wierzch polozyc 1 lyzke nadzienia z wisni.
    Ubic jajko w malej miseczce i posmarowac nim krawedzie ciastek, a nastepnie posypac je cukrem trzcinowym.
    Piec 12-15 minut, az uzyskaja zloty kolor.

  2. Po wyjeciu z piekarnika pozostawic na kilka minut do ostygniecia, a następnie posypac wierzch skórka z cytryny.
    Podawac na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń