Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 311

Dodano:

Odsłon: 2020

Kruchutkie, z delikatną bezą... Ciasteczka warszawskie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 białko
  • 120 g cukru pudru
  • powidło/dżem/marmolada
  • wiórka kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto zagniatamy na stolnicy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem kółka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Białko miksujemy z cukrem pudrem, do momentu połączenia się składników. Pędzelkiem rozsmarować nie grubą warstwę na każdym kółku. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ciasteczka przekładamy dżemem/powidłem i sklejamy po dwa. Boki również posmarować i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń