Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka wiedeńskie

Ciasteczka wiedeńskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3072

Dodano:

Odsłon: 2695

Nie wiem czemu zawdzięczają nazwę, może swojemu kształtowi? gniazdka cynamonowe, kruche, ewidentnie maślane. Jedne z lepszych i prostszych przepisów na każdą kieszeń. Idzie jesień, to będzie idealna propozycja do zajadania się przy kawce i herbatce z cytryną.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu (najlepiej z lekką górką)
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka kakao
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo cukier i mleko, doprawiamy kakao. Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy do masy. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ma idealną konsystencję do wyciskania przez maszynkę lub też tak jak ja to zrobiłam - do wyciskania szprycą. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stopni, będą gotowe po 10 minutach. Spokojnie możemy je przechowywać w temperaturze pokojowej nawet kilka dni, zapewne i dłużej.

  2. Zapraszam Was również do brania udziału w konkursie na moim blogu. Dostępny jest on również dla nieblogerów!

    http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,350874192,title,Z-Soti-przez-Japonie-KONKURS,index.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń