Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z czekoladą i żurawiną

Ciasteczka z czekoladą i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 1839

Ciasteczka uwielbiane przez moje dzieci. Cudownie kruche, dominuje w nich smak czekolady, który równoważy lekko kwaśny smak żurawiny. Robi się je naprawdę szybko i są bardzo proste w wykonaniu.

Składniki

  • 2 i 1/4 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 żółtka
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 200 g "groszków" czekoladowych
  • 1 szkl suszonej żurawiny
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem.

  2. Stopniowo do masła dodawać jajka.

  3. Do utartej masy dosypywać stopniowo przesianą mąkę z sodą.

  4. Żurawinę przesiekać, zmieszać z groszkami czekoladowymi (ja zakupiłam je w Lidlu). Jeśli nie posiadacie groszków to kupcie gorzką czekoladę i posiekajcie ją na drobne kawałki. Jeśli ktoś lubi może dodać również orzechy, polecam orzechy laskowe.

  5. Mieszaninę żurawiny i czekolady (ewentualnie orzechów) dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.

  6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta formować małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach ponieważ ciastka się "rozpłyną". Piec do zrumienienia ciasta. W zależności od piekarnika 10-12 min.

  7. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. Przechowywać w metalowej puszcze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń