Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z daktylami i wiórkami

Ciasteczka z daktylami i wiórkami

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 2962

Dodano: 10.05.2018

Odsłon: 2952

Pyszny i zdrowy fit deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Idealnie pasują do zabrania na majowy piknik, jako słodka przekąska.

Składniki

  • Daktyle suszone 200 g
  • Mąka kokosowa 150 g
  • Wiórki kokosowe 50 g
  • Cukier trzcinowy 3 łyżki (opcjonalnie)
  • Masło 100 g
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Kakao naturalne 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Woda lub mleko do namoczenia daktyli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem.

  3. Ciasteczka ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka zbyt mocno nie rosną, można więc dużych odstępów między nimi nie zostawiać.

    Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 23 minuty.

    Po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie i mogą się kruszyć, dlatego należy zdjąć z blaszki razem z papierem i wystudzić.

  4. Ciasteczka po wystudzeniu są dobre same w sobie, ale jeśli ktoś chce, to może polać je odrobiną gorzkiej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 maja Mniam, daktyle uwielbiam pod każdą postacią, a te ciacha wyglądają pysznie :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń