Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z jabłuszkiem

Ciasteczka z jabłuszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 3787

Dodano:

Odsłon: 1000

Mała przekąska do kawy, aby umilić sobie dzień. Są mięciutkie. Wyraźnie wyczuwa się smak jabłka. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 ciastek.

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka
  • polewa: 4-5 łyżek cukru pudru i sok z 1 cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Twaróg zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    Do miski przełożyć wszystkie składniki: obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, masło, twaróg. Wyrobić ciasto. Gdyby było lepkie, dodać nieco więcej mąki. Na około godzinę do lodówki. Potem rozwałkowywać na grubość kilku milimetrów. Wykrawać szklanką kółka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciastka nałożyć cząstki jabłek. Przykryć je kolejnymi krążkami ciastek i docisnąć brzegi. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 15-17 minut. Po wystudzeniu lukier utarty z cukru pudru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 marca 2018 Co sądzicie o mące o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Mlynów? Do tych ciasteczek się sprawdzi? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń