Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z rodzynkami i czekoladowymi piegami

Ciasteczka z rodzynkami i czekoladowymi piegami

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 24063

Dodano:

Odsłon: 954

Są to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, które ucieszą podniebienie każdego Łasucha :)

Składniki

  • 340 g mąki (2 szklanki)
  • 110 g cukru (0,5 szklanki)
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub 0,5 tabliczki gorzkiej i 0,5 tabliczki mlecznej
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • aromat waniliowy (kilka kropel)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić na małym ogniu w rondelku, a następnie ostudzić. Do ostudzonego masła dodajemy cukier, kilka kropelek aromatu waniliowego, jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie do miski dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i mieszankę z rondelka. Wszystko razem ugniatamy, a następnie wsypujemy rodzynki i pokrojoną drobno czekoladę i ponownie ugniatamy.

  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a z ciasta formujemy kulki (wielkość według uznania) i układamy je zachowując odstępy zapobiegające sklejeniu ciasteczek.

    Czas pieczenia: 14 – 15 minut

    Temperatura: 170 C


    3 warianty pieczenia ciasteczek:

    Na zdjęciu przedstawiam ciastka z wykorzystaniem samej gorzkiej czekolady (bez rodzynek). Najczęściej piekę ciasteczka z połączeniem rodzynek oraz gorzkiej i mlecznej czekolady, a także ciastka z czekoladą i odrobiną cynamonu. Wszystkie warianty są smaczne - warto spróbować każdy z nich. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń