Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno ciasto trzy dodatki.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 68
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 74
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 68
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 74
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach mleka i cukru. Odstawiamy na około 10 minut. Do miski dodajemy mąkę, resztę mleka i cukru, wbijamy jajka i wlewamy rozpuszczone masło. Po upłynięciu 10 minut dodajemy drożdże. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Możemy podsypać troszkę mąki jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części; do jednego dodajemy; wiórka i aromat śmietankowy. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. do drugiego dodajemy; rodzynki i aromat waniliowy. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. do trzeciego dodajemy; śliwki, aromat migdałowy i przyprawę do piernika. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasta już wyrosną; rwiemy małe kawałki formujemy małe ciasteczka <mi wyszły duże ciacha lub malutkie bułeczki;P> układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka smarowałam jajkiem rozmąconym z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mleka. Pieczemy w 175* do czasu aż ciasteczka będą rumiane. Gotowe ciasteczka możemy osypać cukrem pudrem, ja polałam je rozpuszczonymi cukierkami z odrobiną mleka i oleju. Pyszne. Jest to bazowy przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe.