Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia

Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 2618

Dodano:

Odsłon: 8118

Przepis na pyszne ciasto ciasteczkowo-czekoladowe z bananami, bez pieczenia. :)

Składniki

  • 350 g ciasteczek - kulki w czekoladzie
  • 0,5 kostki masła
  • 3 czekolady mleczne
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki mleka w proszku
  • 2x 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 banany
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasteczka kulki wrzucić do blendera kielichowego lub rozgnieść kulką do ciasta na pył. Przed kruszeniem odłożyć garść ciasteczek do dekoracji.

    Masło rozpuścić, dodać do pokruszonych ciasteczek i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć wysoką formę do tarty lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Spód należy dobrze ugnieść, najlepiej dnem szklanki.

  2. Banany obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry i wyłożyć nimi ciasteczkowy spód.
    Na czas przygotowania masy czekoladowej blaszkę ze spodem z ciastek włożyć do lodówki.

  3. Pół litra śmietanki przelać do garnka, czekoladę połamać na małe kawałki i dorzucić do śmietany. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do masy dodać gorzkie kakao i mleko w proszku.- wymieszać dokładnie, by nie było grudek.

    Gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną masę wylać na spód z ciasteczek, odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  4. W 1/3 szklanki przegotowanej, gorącej (jednak nie wrzącej) wody rozpuścić żelatynę. Energicznie wymieszać, by żelatyna dobrze się rozpuściła i nie zrobiła się grudkowata. Żelatynę ostudzić- jeśli zacznie się ściągać, należy ubić śmietankę.

    Dobrze schłodzoną śmietankę dobrze ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Zastygającą żelatynę dodać do śmietany, wymieszać łopatką, by oba składniki dobrze się ze sobą połączyły.
    Masę śmietankową wyłożyć na masę czekoladową i udekorować połówkami ciasteczek, które wcześniej odłożyliśmy.

    Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń