Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka amoniaczki

Ciastka amoniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 870

Dodano:

Odsłon: 21281

Jest to duża porcja,ale można zrobić z połowy.Myślę,że znacie ich smak,a to jest sprawdzony przepis.Ja robiłam z całej porcji ( pół porcji dla koleżanki) ,ale tak dużą ilość jest trudno zagnieść.

Składniki

  • mąka 1,5 kg
  • cukier 1,5 szklanki
  • masło 1 kostka
  • smalec 1 kostka
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 3 całe + 3 żółtka
  • śmietana 2 szklanki
  • 30g amoniaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić.

  2. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka.

  3. Maczać w roztrzepanym białku (zostały ) i cukrze.

  4. Piec 12 minut w temperaturze 180C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 marca 2017 smak dziecinstwa, zupelnie o nich zapomnialam... a warto do nich wrócic.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paskudna2206 01 grudnia 2013 upiekę razem z Patrykiem:)))mam już pracę i w domu jestem tylko wieczorami:)))ale ciastka na Święta muszą być:)))
Pozdrawiamy serdecznie:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paskudna2206 01 grudnia 2013 Reniu, dziękuję Ci za ten przepis:)) to ciasteczka mojej babci i smak mojego dzieciństawa:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Izabela87 25 listopada 2013 Smak mojego dzieciństwa :))
Ja zawsze robiłam wg przepisu podanym na opakowaniu amoniaku:)
Wypróbuję Twój:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 25 listopada 2013 ja takie ciasteczka bardzo lubię :) a zwłaszcza jak mama zrobi :D:D:D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 23 listopada 2013 super, takiego przepisu szukałam :) (jeszcze nigdy nie piekłam), one się dość długo trzymają, prawda? Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń