Do góry

Przekąski Przepis na:

ciastka - bomba błonnikowa

ciastka - bomba błonnikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 9645

Wiele sie mówi o tym, jak nasza dieta uboga w błonnik może powodować nieprzyjemne dolegliwości z rakiem jelita grubego wliczając. Przepis jest pomysłem moim by uzupełniać dzienną dawkę błonnika pokarmowego w sposób łatwy i całkiem przyjemny - zależy od poczucia smaku. Ciastka można przegryzać miedzy lub w czasie posilków w ciągu dnia, w pracy, na spacerze, gdziekolwiek. Są proste i tanie w przygotowaniu. Zgodne z zaleceniami diety rozdzielnej.

Składniki

  • otręby żytnie (pszenne, owsiane opcjonalnie), 200 gram
  • banan duży bardzo dojrzały, 1 sztuka
  • daktyle suszone, 5-7 sztuk
  • słodzik (cukier opcjonalnie), wg uznania
  • cynamon, imbir, cayenne, (opcjonalnie), wg uznania
  • masło, 100 gram
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Otręby (błonnik około 40 %) wsypać do miski razem z drobno pokrojonymi daktylami, przyprawani i słodzikiem. Wymieszać. Dodać banana i miękkie masło, widelcem wgnieść w suche produkty do uzyskania plastycznej masy.

  2. Z masy formowac kształty ciastek wg gustu, wyobraźni. im cieńsze tym bardziej twarde bedą po upieczeniu. Z wierzchu opsypać dodatkowo otrębami. (Można walkiem rozwałkowac do wybranej grubosći i wycinać kształty foremkami.)

  3. Piec czy może raczej suszyć w piekarniku przez około pół godziny (w zalezności od wybranej grubości ciastek) w temperaturze około 100 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma82 13 stycznia 2012 Rewelacyjne:)Już w ulubionych:)Dziś je zrobię:)Dziękuję za taki zdrowy przepis;*

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

caralajna 03 października 2011 Bardzo wszystkim dziekuje za uwagi i komentarze, chce tylko powiedziec ze przepis jest bardzo otwarty i mozna go modyfikowac wedle gustu czy zasobow jakie akurat sa pod reka. Jasne, ze maslo mozna zastapic olejem a nawet ..KEFIREM. I mozna dodac inne suszone owoce i mozna zmieniac proporcje. I na pewno pic trzeba duzo przy diecie bogatej w blonnik :)
Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 03 października 2011 ja pieke ale mieszam platki owsiane gorskie i otreby dodaje slonecznik rodzynki miod a nie slodze olej z oliwek mozna robic cuda wymyslac sa wspaniale kakao co mam w domu a nawet dzem wtedy nie sa suche.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 03 października 2011 Pomysł ciekawy,ale takie ciastka z otrębami spełnią swoje zadanie jeśli będziemy dużo pić:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń