Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka brzoskwinie

Ciastka brzoskwinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3283

Dodano:

Odsłon: 13353

Pyszne i kruche ciasteczka wyglądające jak brzoskwinki - ilovebake

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: ILOŚĆ: 1 blaszka podwójnych ciastek 250 g mąki pszennej + 4 łyżki 2 jajka 125 ml oleju
  • 125 g cukru 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 4 łyżki czubate nutelii lub marmolady 4 łyżki pokruszonych ciasteczek ( zostaną z wydrążenia )
  • DODATKOWO: 6 łyżek mleka barwniki w płynie ( czerwony i żółty )
  • 1/2 szklanki cukru
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek. Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.

  3. Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 21 grudnia 2013 Ciekawy przepis...słodkie jem tylko oczami ,bo mam kły i wolę smalec z boczkiem jako deser...ale zdjęcie jest obłędne!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń