Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka francuskie z budyniem waniliowym

Ciastka francuskie z budyniem waniliowym

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1723

Dodano: 31.07.2011

Odsłon: 15541

mniam mniam..........rozpływaja sie w ustach

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • budyń waniliowy(na 2 szkl)
  • cukier kryształ 4 łyzki
  • jajko
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac budyń jak na opakowaniu z tyn że trzeba zmniejszyc ilośc mleka żeby był gęstrzy i nie wypływał z ciasta (z tego budyniu mleko zmniejszyłam o pół szkl)

  2. Z 1 ciasta wykroiłam ok 15 kwadratów , nałożyłam łyzeczkę budyniu , skleiłam przyciskając widelcem , robiąc kształt trójkąta

  3. Z 2 ciasta zgobiłam inny kształt wyszło 6 sztuk ( tak jak na zdjęciu) . Na końcu posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam cukrem , pózniej do piekarnika 180 stopni na 20 minut i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnes_gn1 26 września 2011 ROBIŁAM OSTATNIO KREMOWKE Z CIASTA FRANCUSKIEGO I MIALAM DWA KAWAŁKI WYROSNIETEGO CIASTA NO I JAK TU WYLAC KREM ????W SKLEPIE JAK KUPUJE KREMOWKE TO CIASTO JEST PŁASKIE.GENERALNIE CHODZI MI O CIASTO FRANCUSKIE NA KREMOWKE.PROSZE O PORADE-))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 25 września 2011 Agnes-gn1 Nie ma takich możliwości żeby nie rosło(a przynajmniej nie słyszałam o czymś takim ) ciasto francuskie takie już jest ze rośnie ja piekę przeważnie gotowe ze sklepu i nigdy nie nakłówałam widelcem zawsze rośnie a mnie smakuje na drugi dzień wtedy tak się nie kruszy i jest bardzo smaczne...Nie wiem do czego chcesz uzyc tego ciasta ale może wybierz inny rodzaj taki który tak nie rośnie jak francuskie i będzie po problemie.......)) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnes_gn1 25 września 2011 a co zrobic aby ciasto francuskie nie rosło tak jak drozdzowe? ja kupuje gotowe i nakuwam widelcem i nadal rosnie .prosze o porawe-(((

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 31 lipca 2011 eva budyń ma by zimny ( sory za małe przeoczenie , zapomniałam o tym dodac w przepisie)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eva0205 31 lipca 2011 nie wiem jaką temp. ma mieć budyń...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 31 lipca 2011 jagoda114 naprawdę warto je zrobic ......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 31 lipca 2011 Ciasto francuskie robiłam zawsze z owocami, ale z budyniem jeszcze nie i może wypróbuję:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń