Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka jajka

Ciastka jajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 843

To dwie warstwy migdałowego ciasta kruchego przełożone budyniem, oblane białą czekoladą i wypełnione galaretką pomarańczową! Idealne na Wielkanoc.

Składniki

  • Ciasto: 150g mąki + 50g mielonych migdałów lub 200g mąki
  • 1 zimne jajko
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • Budyń: 1/2 budyniu śmietankowego lub 20g skrobi ziemniaczanej+ łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka
  • Galaretka: 300ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • (opcjonalnie) łyżka cukru jeśli sok jest bardzo kwaśny
  • Do podania: 100g białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciastka (mąkę, jajko, masło i cukier) szybko połącz (możesz użyć też malaksera), zwiń w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich włóż z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkuj na ok 3 mm blaty i wycinaj 15 ciastek – jajek. Piecz w 170 stopniach około 10 minut. Z drugiej części wykrój również 15 ciastek tym razem z dziurką- ja wycięłam ją nakrętką po mleku. Piecz około 8 minut.

  2. Połącz mleko i 3 łyżki soku. Połowę płynu zagotuj. Resztę połącz z budyniem/ skrobią. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i wystudź.

  3. Podgrzej sok, nie gotuj! Zalej nim żelatynę, dobrze wymieszaj i wystudź.

  4. Łączymy! Każdy spód ciastka posmaruj łyżeczką budyniu. Roztop czekoladę. Maczaj wycięte ciastka z dziurką w czekoladzie i układaj na spodach z budyniem. Poczekaj aż czekolada zastygnie (możesz włożyć ciastka na chwilę do lodówki – szybciej zastygną). Zalej tężejącą galaretką dziurki i odłóż do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń