Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka kokosowo-jabłkowe

Ciastka kokosowo-jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6714

Dodano:

Odsłon: 256

Tego ciasta nie ubijamy i nie wyrabiamy. Ciasto jest błyskawiczne w wykonaniu i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • mąka kokosowa 50 g
  • 2 jajka
  • cukier 60 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 75 ml
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • 2 mniejsze jabłka
  • konfitura
  • wiórki kokosowe około 3 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepać z dwoma rodzajami cukru, dodać resztę składników ( bez konfitury ), wymieszać ręką i ugnieść w kulkę.
    Ciasto rozwałkować na grubość około 0,75 cm, wykrawać kółka.
    W co drugim kółku zrobić foremką małe otworki.
    Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w cienkie paseczki i układać po trzy plasterki na całych krążkach.

  2. Jabłka przykryć drugim kółkiem z dziurką.
    Boki docisnąć palcem lub przyrządem do dekoracji.
    Posypać wiórkami kokosowymi.
    Ciastka piec w 190 C około 14-15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika środek ciasteczek udekorować gęstą konfiturą.

  3. Ciepłe są najlepsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń