Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka migdałowe z dżemem

Ciastka migdałowe z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 1715

Dodano:

Odsłon: 107

Ciastka z mielonymi migdałami i dżemem malinowym posypane płatkami migdałowymi. Pyszne połączenie smaków

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • po ¼ łyżeczki cynamonu, imbiru mielonego i soli
  • ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • kilka łyżek dżemu malinowego
  • 100 gr płatków migdałowych
  • Cukier puder
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmieszać w misce mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce zmiksować na gładką masę ( ok 2 minuty) olej, cukier i jajko. Zmieszać suche składniki z mokrymi. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze zachowując odstęp, każdą kulkę spłaszczyć. Piec 8 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie każde ciastko posmarować niewielką ilością dżemu, posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń