Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka orzechowe ule

Ciastka orzechowe ule

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 36

Wypróbowany przepis na "Ciastka orzechowe ule"

Składniki

  • 20 dag orzechów włoskich
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 białka. 12
  • 5 dag masła
  • 12
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 80-100 ml spirytusu
  • wafle tortowe
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. To jedne z nielicznych ciastek, które uwielbia moja rodzina. Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza

  2. Orzechy zmiel. Dodaj cukier puder i białka, dokładnie utrzyj. Masą napełnij foremki (np. w kształcie uli), w środku zrób dziurkę na nadzienie.

  3. Nadzienie: masło utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Wlej spirytus, wymieszaj. Napełnij orzechowe skorupki. Przykryj kawałkiem wafla. Schłodź.

  4. Takie ule możemy przygotować także z orzechów laskowych, nerkowców czy pistacji.

  5. Czas przygotowania 25 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,80 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń