Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 221

Dodano:

Odsłon: 2423

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do porannej kawy, drugie śniadanie i baza do deserów lodowych :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • ok. 4-6 łyżek mleka,
  • ok. 150 g bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, daktyle...)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 170°C, dwie blaszki przykrywam papierem do pieczenia.

  2. Wszystkie składniki, poza mlekiem, wsypuję do miski i mieszam. W przypadku, gdy wybrane przez nas bakalie są sporych rozmiarów, warto je posiekać na drobniejsze kawałki. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, wtedy dodaję mleko, tak aby ciasto było zwarte, ale nie rzadkie (może się okazać, że trzeba będzie dodać go więcej niż 6 łyżek, zależy to od ilości i rodzaju bakalii).

  3. Wierzch ciastek możemy posypać cukrem. Układamy na blaszce lepiąc dowolne kształty i pieczemy ok 12 min (bez termoobiegu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń