Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane z dynią

Ciastka owsiane z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 474

W ramach sukcesywnego wyciągania puree z pudełka upiekłam ciastka owsiane z dynią. Akurat mieli przyjechać goście, a w domu nie miałam nic słodkiego do kawy (prawie nie jadamy słodyczy), mój wybór padł więc na dyniowe ciastka owsiane. Robi się je bardzo szybko pod warunkiem, że masz gotowe puree z dyni. Masz? Ja mam zawsze, dopóki się dynie nie skończą.

Składniki

  • 220 g płatków owsianych
  • 100 g jasnej mąki orkiszowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 120 g stopionego masła
  • 150 g puree z dyni
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie cukru wanilinowego)
  • garść suszonej żurawiny (80 g)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W sporej misce wymieszaj suche składniki: płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier.

  2. Dodaj całą resztę, wymieszaj wszystko łyżką i pozostaw na 15-20 minut do nasiąknięcia płatków.

    Włącz piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.

  3. Z ciasta formuj średniej wielkości kulki, lekko je spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno ich być około 20. Pojedyncze ciastko nie powinno być zbyt cienkie, by po upieczeniu nie stało się twarde. Piecz przez około 15-17 minut. Ciastka mają się zarumienić na brzegach i od spodu.

  4. Wyjmij je i przełóż na metalową kratkę do wystudzenia. Na koniec możesz ciasteczka polukrować, ale dla mnie to byłoby już chyba zbyt wiele słodyczy. Więc nie lukrowałam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń