Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka "Amoniaczki".

Ciastka Amoniaczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 2595

Dodano:

Odsłon: 12741

Ciastka po upieczeniu są twarde ale po dwóch dniach stają się kruche. Można je przechowywać w zamkniętych pojemnikach do miesiąca i są zawsze pod ręką do kawy czy herbaty w jesienne popołudnia.

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 łyżka amoniaku
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g smalcu
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1/2 kg cukru (można dać mniej)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego do posypania rozwałkowanego już ciasta.
  • 5-6 roztrzepanych całych jajek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciastka posiekać nożem, następnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.
    Podzielić na cztery części, każdą owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Cienko rozwałkować. Posypać cukrem trzcinowym i docisnąć wałkiem by cukier wgłębił się w ciasto.
    Wycinać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 24 października 2018 Muszą być pyszne ze smalcem, więcej kruche. Dawno robiłam ale mam inny przepis.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń