Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka ryżowo-kokosowe

Ciastka ryżowo-kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Ciastka ryżowo-kokosowe"

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g kaszki ryżowej (lub kleiku ryżowego bezmlecznego)
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i nadal ucieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Do masła dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, kokos i kaszkę ryżową. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z dość gęstym już w tym momencie ciastem.

  2. Partiami ciasta napełniamy worek cukierniczy z końcówką z gwiazdką i wyciskamy z niego kopczyki na natłuszczoną blachę. Jeśli nie mamy worka cukierniczego, rękami odrywamy kawałeczki ciasta, które na blasze spłaszczamy na okrągłe placuszki.

  3. Pieczemy 12-15 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 165oC lub 15-20 minut w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym do 180oC.

  4. Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej sztuki około 0,20 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń