Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka żytnie z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Ciastka żytnie z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1743

Dodano:

Odsłon: 737

Chrupiące ciastka z mąki żytniej i płatków owsianych, słodzone miodem, z dodatkiem słonecznika. Fajna alternatywa dla sklepowych słodyczy.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 gram masła
  • 2-3 lyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki prażonego słonecznika
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni podprażyć na złoto słonecznik, wystudzić.
    Masło zmiksować z miodem i jajkiem. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz płatki, wymieszać. Uformować kule (ciasto się klei) i schłodzić około 20 minut w lodówce.

  2. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, z ciasta formować niewielkie kuleczki, spłaszczyć je widelcem lub łyżką. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów, bo ciastka się nie rozlewają. Piec w temp. ok.170st. przez 15-18 minut ( do zarumienienia się ciasteczek ). Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń