Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3bit

Ciasto 3bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3660

Dodano:

Odsłon: 7769

Ciasto 3 bit kojarzyło mi się zawsze z ciężkim, słodkim ciastem z dużą ilością czekolady, dlatego nigdy wcześniej go nie robiłam. I to był mój bardzo duży błąd. Szczególnie teraz, gdy termometry za oknem wskazują ponad 30 stopni takie ciasto nadaje się na deser po lekkim obiedzie. Dobrze schłodzone, z delikatną śmietankową pianką smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • ok. 60 herbatników mlecznych 500 g masy kajmakowej 1 chałwa kakaowa (100 g )
  • masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek cukru 800 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • śmietan fix 200 ml śmietanki 30% tabliczka gorzkiej czekolady
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Całą blachę wykładamy folią aluminiową, na spodzie układamy 1 warstwę herbatników. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, dodajemy chałwę i miksujemy do momentu zlikwidowania grudek, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy 2 warstwą ciastek.

  2. 500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej części mleka rozrabiamy budyń z wanilią. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy budyń jest już zimny, miksujemy go na gładki krem razem z masłem.
    Masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy 3, ostatnią warstwą ciastek.

  3. Zimną śmietankę ubijamy z dodatkiem śmietan - fixu i wykładamy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą, najlepiej gorzką czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń